Ekskurzija S klub, manastir Fenek


Jedna od najzanimljivijih ekskurzija je svakako obilazak manastira Fenek i opuštanje na bazenima S-Kluba u Jakovu. Subotnje jutro počinjemo posetom muškom manastiru za koji postoje zapisi da je podignut u drugoj polovini 15.veka u duhu srpske srednjovekovne arhitekture, a osnovali su ga Stefan i Angelina Branković.


Za razliku od fruškogorskih manastira Fenek je ostao pod turskom vlašću sve do 1717. Nova crkva podignuta je u periodu 1793-1797. i osveštana je za vreme igumana Vikentija Rakića koji je napisao istoriju manastira. Manastirska kapela posvećena svetoj Petki sazidana je 1800. na mestu stare, nad bunarom za čiju vodu se verovalo da ima čudotvorna lekovita dejstva. Dok probamo manastirski med, monasi nas upoznaju sa istorijom manastira. Saznajemo da su se krajem 18. i početkom 19. veka u njemu sastali knez Aleksa Nenadović i austrijski car Josif II. Takođe, u njemu je boravio Karađorđe sa sinom Aleksom. Nažalost, monasi nas obaveštavaju i da je manastir u Prvom svetskom ratu zapaljen dok je u Drugom skoro sasvim razoren.


Budući da je ova ekskurzija zamišljena kao simbioza edukativnog i zabavnog karaktera ostatak dana provodimo na bazenima „S“ Klub-a, koji se nalazi se u Jakovu, na samo dvadeset minuta udaljenosti od Beograda. Polaznici letnje škole se opuštaju na jednom od šest bazena sa toboganima, od kojih se najveći prostire na 2100m2 i poseduje šank u vodi, i ostrvo sa palmom koji stvara osećaj kao da se nalazite na nekoj od dalekih sunčanih plaža ili u spa centru koji poseduje: zatvoreni bazen sa toplom vodom (30°C), slanu sobu, tursko (parno kupatilo), jakuzzi, saunu, teretanu, float spa kapsulu i veliki izbor masaža i estetskih tretmana.                                                           
Polaznicima koji žele da aktivno provedu slobodan dan, na raspolaganju su teniski tereni i betonsko igralište za razne sportove. Navedene aktivnosti, kao i lepi, sunčani dani u Beogradu su svakako dovoljni za prijatan i nezaboravan boravak.


Comments