BSS 2015 Oplenac, Mauzolej srpske kraljevske porodice i akvapark u Aranđelovcu

Poseta Oplencu, Mauzoleju srpske kraljevske porodice i akvaparku u Aranđelovcu



Beogradska letnja škola svake godine organizuje posetu Oplencu i na taj način omogućuje svojim polaznicima da bolje upoznaju istoriju srpskog naroda.
Oplenac predstavlja značajan kulturno-istorijski centar Srbije jer je zaostavština kraljevske porodice Karađorđević, koja je uz manje prekide vladala Srbijom od 1804. do 1945. godine kada Jugoslavija postaje republika.
Naš obilazak započeli smo od nekada utvrđenog Karađorđevog grada od koga su danas ostali samo njegov konak s kulom i crkveni zvonik, koji je imao i namenu odbrambene kule. Nakon posete muzeju, u kojem su naši polaznici saznali razne zanimljive detalje vezane za Karađorđa i Prvi Srpski ustanak, laganom šetnjom kroz park stigli smo do uzvišenja Oplenac, kada, među krošnjama drveća ugledasmo monumentalnu crkvu Svetog Đorđa.
Studenti su se divili crkvi izgrađenoj u srpsko-vizantijskom stilu obloženoj belim mermerom s obližnje planine Venčac. Unutrašnjost hrama je prekrivena raskošnim mozaicima i ikonostasima. Zidne površine prekrivene su sa 40 miliona kockica u 15.000 nijansi. Izvedeno je 725 kompozicija sa 1.500 figura.
Crkva Svetog Đorđa je ujedno i mauzolej. U gornjem delu crkve nalaze se grobnice osnivača dinastije, Karađorđa i ktitora hrama, Kralja Petra Prvog, zahvaljujući kome i postoji ova crkva. Kralj Petar je otadžbinu napustio kao dete i vratio se tek nakon četrdeset pet godina, potpuno posvećen ispunjenju amaneta svojih roditelja da izgradi veliki hram u kome bi se sahranjivali svi Karađorđevići. U kripti se nalazi 39 grobnica sa nadgrobnim pločama od dečanskog oniksa a  sahranjeno je 20 članova dinastije od kojih su još dva vladara – knez Aleksandar i kralj Aleksandar I.


Zadovolji i ispunjeni nakon prvog kulturno-istorijskog dela ekskurzije,  naučivši ponešto o istoriji srpskog naroda, uputili smo se u obližnji Aranđelovac kako bismo vreli letnji dan upotpunili uživanjem u jednom od najboljih akva parkova u Srbiji. Tročasovna poseta parku donela je mnogo zabave, smeha, novih poznanstava i uživanja.
Ova ekskurzija je, u čemu se slažu i profesori i polaznici, prava sinteza BSS-a. Svaki deo predstavlja upoznavanje naše zemlje kroz različite prizme.

Milica Filipović prof.engleskog jezika 

Comments